Adana Kebap Nasıl Yapılır?

682 703 Armağan Portakal

Yemek yapmayı sevmediğimi cümle alem biliyor. Lakin geziye çıktığımda özellikle İki Kadın Anadoluda turlarımızda, yerel yemekler mevzu bahis olunca, mutfağa giriyoruz. Mesela Adana seyahatimizde, Onur Kebap’ın düzenlediği  (http://onurkebap.com/) “Adana kebap nasıl yapılır?” konulu atölyeye katıldık.

İki katlı, temiz, sıcak ve şık mekanın sahipleri Teoman bey (Dede) ve Şevket Usta (Azboy) kapıda karşıladı bizi. ATAK yöneticisi İlhami bey (Günsel) tarafından rezervasyonumuz yapılmıştı, herşey hazırdı. Ocak başına geçeceğiz diye hırkaları, kazakları çıkartıp, tişörtlerimiz üzerine önlükleri taktık. İsimlerimiz işlenmiş önlüklerimizi! Ve macera başladı.

Mutfağa indik. Şevket usta, tatlı dilli pek güler yüzlü. Bu meslekte pişmiş. Onlarca yılın tecrübesi var. Hızlı konuşuyor, zırh bıçağını elinde tüy varmış gibi tutuyor, kesme tahtası üzerinde dans ettiriyor. Dikkatli olmak gerek. Zırh şakaya gelmez. İzliyoruz, soruyoruz, O anlatıyor. Bir el sapında, bir el bıçağın sırtında duracak. Kaldırmadan et üzerinde sağdan sola, soldan sağa kıyacaksın.

Önce ben geçtim tezgaha. Zırhla kıymak kolay değil, hele hele göründüğü gibi eğlenceli hiç değil. Ciddiyet, güç istiyor. Bu işi ben pek kıvıramadım. Banu (Tozluyurt) zırhta daha başarılıydı.

Kemiksiz ve sinirsiz kuzu eti kullanılıyor. Parça etler kıyıldıktan sonra -ki kıvamını Şevket Usta ayarlıyor- kuyruk yağı koyduk. Yine zırhtan geçirdik. Tuz ve acı kırmızı toz biber ekledik. Zırh yardımıyla birbiriyle iyice karışmasını sağladık.

Kalın şişler geldi. Bir tas da su. Bir avuç dolusu kıymayı şişe koyduk ve ıslattığımız elimizle, sıka sıka şiş boyunca yaymaya çalıştık. Bu işte ben daha iyiydim. İyiydim derken daha yatkındım diyeyim. Ustam aferin diyerek beni ödüllendirdi.

Dört tane şişi hazırladık. Ocakta kızıl kor üzerine değil daha kenara şişleri dizdik. Biraz ön, biraz arka derken pişti. Biz o ara servis tabaklarını hazırlamaya başladık.

Ocaktan aldığımız şişi tabaktaki pideli soğan üzerine yatırdık. Diğer elimizde pide olduğu halde, avucumuzla bastırdık. İşte o an, etin soğana değdiği an, çıkan sesle kendimizden geçtik. Domates, yeşillikle süsledik. Masaya servisini kendimiz yaptık.

 

Etin kalitesi, ustanın mahareti, ekibin pozitif morali ve bizim de emeğimizle kebap da kebap olmuştu. Bir kaç damla turunç sıkılmış, yerli üretim şalgam suyu eşliğinde afiyetle yedik.

Adana’nın klasik yemeği “Kebap” yapmak, püf noktalarını öğrenmek ve kendi yaptığınız kebabı afiyetle yemek istiyorsanız, atölyelere katılmalısınız. Bunun için aşağıdaki iletişim bilgilerini lütfen not edin. Atölyeye katılmak şart değil, güzel bir kebap yiyeyim diyorsanız o da olur.

Bir seyahat daha bitti. Adana deyince bir klasik olan kebaba yakından baktık. Yepyeni deneyimlerle döndük. Hayat yeniliklerle güzel,

Sevgiyle,

Armağan

Aralık 2016

 

Onur Kebap: Cemalpasa Mah. Cevatyurdakul Cad. 63006 Sok. No:2/A (Gazipasa Bulv.) Seyhan/ADANA

Telefon: 0 (322) 4582160 – 4539505

Faydalı linkler:

www.ikikadinanadoluda.com

www.adanasizibekliyor.com

goadana.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.