Meraklısına Tarsus’ta Görülesi Yerler

768 1024 Armağan Portakal

Tarsus’ta tarihi, doğal, gastronomik pek çok nokta ile vaktinizi dolu dolu geçirebilirsiniz. Yaz aylarına kalmamanızı öneririm. Mayıs başında gitmemize rağmen sıcağı epey sıcak şimdiden. Hoş, bizim yüzümüze güldü. Yağmuru da gösterdi, harikaydı. 2 Kadın Anadoluda rotamızla ilgili ben de nereye gidilir, ziyaret edilir diye alternatifleri sıralayacağım.

Canım ekürim Banu’nun yazısına da bakın, iyi notlar var. (banunundunyasi.com/tarsusta-gorulecek-yerler)

Kubat Paşa Medresesi

Geçmişte pek çok medreseye sahip olan Tarsus’ta şimdi bir tane var: Kubat Paşa. 16. yüz yılda yaptırmış. Kesme taştan inşa edilmiş bina, iç avlusunda karşılıklı duvarlarında odalar olan tek katlı bir kompleks. Büyük bir kapıdan giriliyor. Bir dönem arkeoloji müzesi olarak hizmet vermiş. Şimdi etnografik bir müze gibi. Her odada Tarsus’taki yaşantıdan izleri görebilirsiniz.

Taşkuyu Mağarası

Merkeze 10 km mesafede ve yüzeye yakın girişi olan mağara 470m uzunluğunda. Bana göre dev bir oluşum. Mağara tecrübem çok kısıtlı olduğu için bana dev göründü. Yürüyüş rampaları var. Çok rahat gezebilirsiniz. Oluşumlar, su damlaları, sarkıtlar, oyuklar… Etkileyici bir ortam.

Eshabı Kehf 7 Uyurlar

Arapça’da “Eshab” sahip, dost, “Kehf” dağlarda oyulmuş ev gibi yerler anlamında kelimeler. Eshab-ı Kehf  Türkçede Mağara Dostları anlamında. Dünyada pek çok yerde, inanılan ve kültürlere göre nüans farklar olsa da ortak hafızayı simgeleyen efsanelerden bir tanesi. Merkeze 12 km mesafede Dedeler köyünde yer alıyor. Hem müslüman, hem hristiyanlarca kutsal sayılıyor. İslami bilgilere göre zalim kraldan kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernus, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş isimli yedi genç ve köpekleri Kıtmir bu mağaraya kaçar. Zalim kral bunu duyunca mağara ağzını kapattırır, ölüme terkeder. İlahi güçler sayesinde ölmezler, uykuya dalarlar. Tam 309 yıl sonra uyanırlar. İçlerinden Yemliha mağaradan çıkar yiyecek almak için şehre iner. Zalim kralın öldüğünü, inançlı bir hükümdarları olduğunu, herkesin inancını serbestçe yaşadığını öğrenir. Fakat elindeki para eski döneme ait olduğu için alışverişte geçmez. Soranlara durumu anlatınca, konu hükümdara ulaşır. Hükümdar genci dinler, birlikte mağaraya giderler. İçerdeki 6 genç namaz kılmaktadır. Yemliha, tek başına içeri girer ve yedisi birden görünmez olurlar.

Ufak bir mağara. Kalabalık zamanlarda sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Ulu Cami

Dikdörtgen planlı bir cami. İç avlusuna bahçesinden gelirken zaman zaman yapılan kermesle karşılaşabilirsiniz. Ramazanoğulları beyliği tarafından yapılmış.

Kırkkaşık Bedesteni

Ulu cami yanında ve aynı dönemde Ramazanoğulları beyliği tarafından yapılan, taş yapı aşevi ve medrese olarak tasarlanmış. 1960’lı yıllarda yapılan restorasyon ile Tarihi Kentler Birliği’nden ” Proje Yarışma Ödülü” almış. Doğu kapısının açılmasıyla da kapalı çarşı olarak ticaretin kalbi haline gelmiş. İçindeki ufak dükkanlarda el sanatları yöresel ürünler ve özellikle şahmeran hediyelikler satılıyor. Uğramadan dönülecek bir yer asla değil. Yapının dışındaki süslemeler nedeniyle Kırkkaşık dendiğini de eklemiş olayım.

St. Paul Anıt Müzesi ve Kuyusu

1102 yılından günümüze kalan kültürel bir miras. Hristiyanların kutsal yeri hatta hac mekanları. Peki St. Paul (Aziz Pavlus) kimdir? Tarsuslu zengin bir Yahudi ailenin çocuğudur. Hristiyanlığın yayılmasındaki en önemli ve etkili figürlerinden birisidir. Hz. İsa’nın 12 havarisinden birisi olmamasına rağmen “Tarsuslu Havari” olarak tanınacak kadar önemli bir yere sahiptir.

Yakın bölgede St. Paul Kuyusu var. Yaşadığı evin bahçesinde olduğu varsayılan kuyu burası. Ziyaret edilebiliyor. Bizim şansımıza gök yarıldı ve bir yağmur yağdı ki anlatamam. Sanki kuyular geri taştı 🙂

Amerikan Koleji Binası

Tarsus’a giderseniz, eski şehir bölgesinde Gözlükule ve St. Paul Kilisesi’ne çok yakın Amerikan Koleji binasını göreceksiniz. Yerli halkın önemsediği, göstermekten gurur duyduğu sezilen bir okul binası burası. Bizim otelimize de çok yakın olduğu için sabah erken yürüyüş yaparak bahçe duvarları dışından izledim. Tarihi ve güzel bir bina. Okul faal bir kurum olduğu için ziyaret şansınız yok. Özel izinler falan gerekebilir.

Roma Hamamı

Şehrin merkezinde, kemerli bir duvardan ibaret. “Altından Geçme” ya da “kemer altı” da deniyor. Merkezde olduğu için farklı kullanım ihtiyaçlarına göre en çok tahrip edilen yapılardan biri olmuş.

Keyif köşeleri

Sakinlik, huzur, iyi enerjiler arıyorsanız, kendiliğinden Mor Ötesi cafeyi bulacaksınız. Bağırmadan sesini duyuran bir yer. Olduğu kadar…

Biz Tourjuvistler olarak Elif Hatun Konağı‘nda konakladık. Tarihi bina, restore edilmiş, banyosu, tuvaleti gayet düzgün (çok önemli kriter) avlusu süper, eski bölgenin tam göbeğinde… Tarsusi kahveler…

Sevgili okur-gezer, benden sana minik tüyolar geldi. Gerisi senin keşfin olacak biliyorsun…

Sevgiyle kal, çok gez, uzak yakın deme yola çık…

Armağan

Tarsus Rotası, 10-12 Mayıs 2024

 

Benim önceki yazım da burada dursun (armaganportakal.com/tarsus-tarihi-gozlu-kule-ve-nusret-mayin-gemisi)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.