Truva Filmini çoğumuz biliyoruz. Gerek hikayesi, gerek ünlü oyuncuları nedeniyle. İzlediğim zaman kıyafetlere ve takılara hayran kalmıştım. Takıların adresini bilmem ama kıyafetlerin nerede üretildiğini öğrendik. Yanıbaşımızda, Denizli’nin Kızılcabölük bölgesinde. Bizim topraklarımızda, bizim ustalarımızın ellerinde.
Eskiden belediyelikmiş, şimdi mahalle olmuş. Muhtarı Enver Tepeeri ve hemşehrileriyle birlikte anlattı. Kendi kelimeleriyle aktaracak olursam “Kızılcabölük o kadar güzel bir yer ki, çağdaş bir memleket. 4bin nüfusumuz var. Tek muhtarlık kaldık. Allah razı olsun arkadaşlar sayesinde Kızılcabölük’ü götürüyoruz. Müzemiz dört dörtlük. Mahallemiz, Türkiye’nin tek futbol takımı, 3.ligde oynuyor.”
Kızılcabölük’te muhtar ve arkadaşlarının okuduğu Cumhuriyet İlkokulu müzeye dönüşmüş. “Hanife Ahmet Paralı – Yöresel Sanatları ve Tekstil Müzesi“. Yüksek ağaçların gölgesinde, iki katlı, sundurmalı, çatılı çok güzel bir bina. Merdivenle çıkılan, ortadan girişli eski, güzel yapılardan.
Okulun deposundaymış sıralar. Muhtar Enver beyin okuduğu tahta sıraya biz de oturduk. İki Kadın Anadoluda, hep beraber sohbet ettik. Katıksız samimiyetlerine tanıklık ettik. Çalışkan öğrenci değilmiş, kaçarmış okuldan. Bunu duyunca Banu kalktı, tek ayak üzerinde durdu. Çoğumuzun geçmişinde yer alan ortak değerlerdi bunlar. Hep birlikte kahkahayı koyverdik.
Müzede neler var!
Vatandaşlar, evlerindeki eski, tarihi alet ve eşyaları buraya bağışlamış. Mutfağıyla, oturma odasıyla yerel bir ev, aşama aşama dokumacılık canlandırılmış. Çok da güzel olmuş. Yünlerin yıkanması, iplik yapılması, boyanması, dokunması işlemlerini zemin katta geniş salonda ve diğer odalarda inceleyebilirsiniz.
Truva Film Pelerinleri
Dünyanın önemli filmlerinden Truva kostümleri için ekipler Kızılcabölük’e gelmişler. Nereden buldular sizi diyorum? Bilmiyorlar, araştırmışlar herhalde diye yanıtlıyor beni Muhtar Enver bey. Pelerinleri tasarlayan da hemşehrileri. Rahmetli Ömer Kartoğlan. Bir çok akademik araştırmada kaynak gösterilen, “Dokumanın Babası” diye anılan Kartoğlan hem tasarlamış, hem de üretmiş. Müzenin ikinci katında, camlı ve kilitli dolaplarda sergileniyor. Hem filmin afişleri, hem de pelerinler.
Anadolu’nun ürettiklerini dünya takdir ediyor, arayıp buluyor. Uzaklardan geliyorlar. Gaziantep’te de yemeni ayakkabıları aynı hikayeye sahipti. Gururlanıyorum.
El emeği, her zaman, nerede olursa olsun değerlidir. Değerli kalacaktır.
Sevgiyle,
Armağan
Kasım 2017
Bu gezimizi Gesifed (Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu instagram.com/gesifed20) ev sahipliğinde ve Ali Karcı (instagram.com/ohmyguideturkey) profesyonel rehberliğinde gerçekleştirdik.
(*) Diğer Denizli yazılarımız için aşağıdaki linki tıklayınız:
ikikadinanadoluda.com/kentler/denizli
Videolar:
Leave a Reply