Bazı kentler adını söyleyince ağızları sulandırıyor. Öyle bir gastronomi, öyle geleneksel yemekler. Hoş Anadolu’nun her köşesi zengin ve özgün lezzetle dolu. Tarsus da böyle! Genelde yediğin içtiğin senin olsun, bana gördüğünü anlat denir ama bizde sınırlama yok! 2 Kadın Anadoluda yer, içer, gezer ve hepsini paylaşır!
Humus & Fındık Lahmacun & Şalgam Suyu
Tarsus gezimize neredeyse fındık lahmacun yiyerek başladık diyebilirim. Uçaktan indik. Şehre Kleopatra kapısından girdik. Yolumuz üzerinde Gözlükule höyüğünü ziyaret ettik. Sofioğlu’nda (instagram.com/sofioglufindiklahmacun) sofralar hazır bizi bekliyordu. Meşhur ve yöresel. Her kişiye 5’er adet fındık lahmacun servis edildi. Ayyy yiyemeyiz çok çok derken yuvarladık bitti. Sofrada turşu (sıcaktan galiba biraz kendini salmıştı), şalgam suyu vardı. Humus seçenekleri soruldu ben tereyağlı istedim. İnsan şöyle düşünüyor “humus buysa bizim yediklerimiz neydi!”. Her taş yerinde ağır, her yemek kendi yöresinde daha lezzetli. O yörenin malzemesi, el alışkanlığı, ustalık, havası, suyu hepsi lezzeti ortaya çıkaran bütünün parçaları.
Kaynar
Kaynar içelim dediklerinde tanrı biliyor içimden “bu sıcakta nasıl olacak” diye geçirdim. Bir Egeli olarak aklıma bizim lohusa kaynarı geldi. Çok sıcak, kırmızı, şeffaf olan içecek. Endişelerim hemen dağıldı çünkü Tarsus kaynarı farklı ve çok lezzetli bir şey. Salep gibi kıvamlı. Ekstra güzellik ise içtiğimiz dükkan, sahibesi ve yine Tourjuva‘nın sürprizleri. Hepimizin ismi basılmış kişiye özel fincanlarımızla kaynar içmek. Ekolojik Bereket dükkanı (instagram.com/ekolojikbereket) Kesin tavsiye ediyorum hem içmenizi hem de bu şirin dükkanı görmenizi. Keçi boynuzu lokumu başta ürettikleri organik sağlıklı ürünler ilginizi çekecek. Ayrıca, sahibesinin ziraat mühendisi olduğunu, bu işlere gönül veren çalışmalar yaptığını, girişimci genç bir hanım olduğunu eklemeliyim.
Kaynar nasıl yapılır? Karanfil, tarçın, yeni bahar, havlıcan ve zencefil 5 litre su, 2 kilo şeker ile kaynatılır. Servis edilirken üzerine çekilmiş ceviz veya fındık serpilir. Tarçın elbette…
Tarsus Mamülü
Kurabiye gibi tatlı. Arap kökenli. İnce irmikten yapılıyor. Genellikle ceviz dolgulu. Sokak lezzeti olarak seyyar arabalarda bulabilirsiniz. Kağıda koyup, pudra şekeri serperek servis ediyorlar. 6-7 cm büyüklüğünde, bir kaç adımda biter. Tadına bakmadım çünkü öğle yemeğinden yeni kalkmıştık, tokluktan ağzıma bir lokma alacak halim yoktu. Sonra denerim dedim ama kısmet olmadı.
Kerebiç
Köpüklü de denen kerebiç tatlısını yemek için Develiler Baklava’ya (instagram.com/baklavacidevelilertarsus) gittik. Tezgahta ustası hepimiz için el alışkanlığı ile süratle birer tane hazırladı. Bizim gibi dışardan gelenler mamül ile kerebiçi karıştırabilir. İkisi de irmikten olunca ben de yazarken aynı ikileme düştüm ve hemen Tarsus’taki rehberimiz Fatih Özcan’a danıştım “İkisi de irmikten yapılıyor ama birbirinden farklı. Mamül pudra şekeri, kerebiç köpük ile sunulur. Kerebiç daha yuvarlak, mamül kurabiye formunda” dedi. Google’a sormak yerine orada yaşayan bir bilene sormak daha iyi geldi. Kerebiç üzerine köpük konuyor. Tarçın ve fıstık serpiliyor. Afiyetle yeniyor. Ufak bir porsiyon olmasına rağmen eğer çok tatlı sevmeyen biriyseniz fazla gelebilir.
Sıkma ve Heleke Köyü
Heleke köyünde kayısı bahçesine gittik. Rehberimizin ailesinin hazırladığı sofrada hep beraber yedik. Ahşap çardakta, yerden bir kaç metre yüksekte, tüm ovayı 360 derece içimize sindirdiğimiz bir manzara, esen rüzgar, masadaki güllerle beraber. Sarmalar, dolmalar, sıkmalar… “Sıkma” yufka içine dolgusu konup sarılan ve biraz da sıkılan pratik ve yöresel yemek. İşte tam burada yediğimiz içtiğimiz bizim olsun, ân şahane idi. Bir yanda kayısı, bir yanda nar ağaçları göz alabildiğine. Dalından topladığımız kayısılar…
Slow Food Yeryüzü Pazarı
İki haftada bir kurulan, denetimli bir pazar. Plastiksiz aynı zamanda. (instagram.com/preserved_slowfood_tarsus) Zaten Yeryüzü Pazarları, Slow Food ilkeleriyle çalışan uluslararası bir üretici pazar ağı. Herkesin katıldığı kalabalık pazara dönüşmesini önleyen kuralları olan prestijli bir oluşum. Buraya katılan üreticiler de bu sözün altına imza atıyorlar. Sadece kendi ürettikleri, yöresel ürünlerle var olabilirler. Al-sat veya çok satmak için fabrikalara atölyelere ısmarlayan satıcılar değiller. Bir fikir veya oluşum popüler olunca tutanın elinde kaldığını, paramparça olana kadar konseptin tüketildiğini ve isimden ibaret kaldığını geçmişte çok gördük. O nedenle ön yargıyla geldiğim bu pazarda katılan üretici sayısının görece az oluşu, pazarın kontrollu oluşu ve yöneticilerin de pazarda geziyor olmaları güven verdi. Pazarda yaptığım canlı yayının tamamını linkten izleyebilirsiniz: instagram.com/reel/C63Mh7-Cz21/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Türk Kahvesi
Tarsusi, süvari denilen aslen Tarz-ı Hususi olan sunumuyla Türk Kahvesi içmemek olmazdı. Defalarca içtim. Çay bardağında servis ediliyor.
Torujuva, tura katılan her birimize Blend1601 (instagram.com/blend1601) Türk Kahvemden hediye etti. Bu benim için sürpriz değildi tabi 🙂 Ama konakladığımız Elif Hatun Konağı’nda son gün kahvaltı masasında canım kahvemi görmek, sonrasında kendi kahvemi içmek sürprizdi. (Reklam yapıyor demeyecekseniz seyahatlerde kahvemi özlüyorum eve döner dönmez hemen demliyorum veya pişiriyorum. Bazı seyahatlerde yanımda taşıyorum o da ayrı. Hem reklam olsun, alnımın teriyle hepsi)
Elbette sürprizler devam ediyordu Tourjuva tarafından. Her gezide yükselen çıtanın nereye varacağını merak ediyorum. Tarsus rotasının son günü annele günüydü. Hepimize öyle sürpriz hazırlamış ki anlatmak yetmez. Çok teşekkür ediyorum. Hepimiz çok duygulandık çok.
Gezmek insanı özgürleştirir. Farkındalık kazanmanın güzel yollarından biridir. Çünkü, bir süreliğine pek çok değişken aynı anda hayatınızda yer alır. Farklı yollar, farklı konaklamalar, farklı kişiler, farklı yemekler, farklı pek çok unsur… Adaptasyon ve uyum sağlama konusunda kendini geliştirmenin daha iyisini bilmiyorum. Sınırlar, kurallar, esnemeler, farketmeler, keşfetmelerle dolu yeni rotalar diliyorum kendime ve size.
Armağan
Mayıs 2024
2kadinanadoluda.com , 10-12 Mayıs 2024
Not: Tourjuva kurucusu İsmet Günaydın ve Tarsus rehberimiz Fatih Mehmet Özcan’a gönülden teşekkürler…
Canım yol arkadaşım Banu Tozluyurt iyi ki varsın! 2016’dan beri bu yolda beraber…
Leave a Reply