Sarıkız Kazdağı Etnoğrafya Galerisi Güre’de. Güre, Balıkesir ili Edremit ilçesinin bir mahallesi. Körfezde. Milattan önce 300’lü yıllara dayanıyor. Zengin bir tarih, mitoloji ve kültür barındırıyor.
İki Kadın Kazdağı’nda
Daha önce ikimiz de farklı zamanlarda bölgeyi gezmiştik. Banu romanı Dut Ağacı çıkınca Sarıkız Kazdağı Etnoğrafya Galerisi’nde söyleşi ve imza günü yapmıştı. Öykü kitabım Doğma Yavrum Dünya Çok Kalabalık çıktığında ilk imza günü ve söyleşi davetini Sarıkız Kazdağı Etnoğrafya Galerisi’nden almıştım. Dünyanın çok önemli bir yeri olan Kazdağı’nda başlangıç muazzam olmuştu.
2018 yılı ekim ayı… İki Kadın Anadoluda olarak Kazdağları’na birlikte ilk gidişimiz. Bu kez gönüllü bir görev için bir arada, yeniden Güre’deydik. İkimizin de anılarında yer alan Sarıkız Kazdağı Etnoğrafya Galerisi’ni ziyaret etmeden olmazdı. Özel ve örnek bir girişim. Bölgenin yaşam biçimini, eski Edremit, mitoloji, tarih anlatan ufak ama etkili bir kompleks. Söyleşiler, imza günleri, sergileriyle sanat, kültür ve tarihi Güre’ye taşıyan bir merkez. Özverili çalışmalar bunlar. O güzel taş bina, kar getirecek başka bir yatırıma dönüşebilirdi ama memleketlerine fayda sağlamak amacıyla zor olanı seçmişler ve kente etnoğrafya galerisi kazandırmışlar. Bostancıoğlu ailesini gönülden kutluyorum.
Taş duvarlı tarihi bina iki büyük salondan oluşuyor. Etkinliklerin düzenlendiği konferans salonu 60 kişilik. Asma katı da var, sayı böylece artabiliyor. Konser, konferans, söyleşi ve yazarlarla buluşmalar organize ediyorlar. Bahçesinde asırlık çınarların gölgesinde sohbet etmek, yaz aylarında etkinlikleri izlemek ne güzel. Bir de yöreye özgü bitki çayları, kahve, gül suyu şerbeti içmek… Müzeler gibi pazartesi günleri kapalı, diğer günler 10.00 – 18.00 arasında ziyarete açık. Karşılama deskinden cüzi bir ücret ile bilet alıyorsunuz. Öğrenci ve gruplara indirim uygulanıyor.
Nasıl Tanıştık?
3 Kasım 2015 tarihinde Murat Bostancıoğlu’ndan aldığım nazik mail şöyle başlıyordu “Sarıkız Kazdağı Etnoğrafya Galerisi adında bir galeriyi Edremit’in Güre mahallesine açmak üzereyiz. Kendi öz kaynaklarımızla memleketimiz olan Güre’deki bu galeri kar amacı gütmeyen, bölge ziyaretçilerine Kazdağları’nın tarihini, mitolojisini, kültürünü, flora ve faunasını anlatmaya çalışan bir galeri olacak.” Şöyle devam ediyordu: “…bir video klip hazırladık. Klibin bir bölümünde sizin hazırladığınız Kazdağı Dünyanın Merkezi isimli klipten de alıntı yapıp kullanmak istemekteyiz. Klip sonunda kaynak ve teşekkür bölümüne adınızın yazılacağı bir klip olacak…” Biraz araştırdıktan sonra memnuniyetle kabul ettim. İyi ki etmişim!
2016 yılı eylül ayında Ayvalık’tan İstanbul’a arabayla dönerken, rotamı Güre’ye çevirdim. Galeriyi ziyaret etmek için. Murat bey (Bostancıoğlu) ve kardeşi Uğur bey ile ilk kez yüz yüze bir araya geldik. Şahane bir galeri hatta müze diyebileceğim mekan yaratmışlar. Eski bir binayı restore edip, kültürel faaliyet için kazandırmışlar. İnsan “Helal olsun!” diyor. Yöreden pek çok yerel malzemeyi toplamışlar. Atatürk köşesi, Sabahattin Ali köşesi, Tuncel Kurtiz köşesi var. Ve bütün bu eserlerin arasında dönen tanıtım klibinde çektiğim fotoğraflar, teşekkür jeneriğinde ismimi görmek paha biçilemez.
Geziyor, yazıyor, fotoğraf çekiyor ve paylaşıyorum. Yolunu, yerini bulur diye. Kişisel fotoğraf sergileri açtım, karma sergilere katıldım. Bir fotoğrafım Amerika’da Michigan Üniversitesi araştırma kitabında kaynak gösterilerek kullanıldı. Videolarım arkeologların ilgisini çekiyor. Bir tanesine Kanada için ingilizce alt yazı hazırlığı yapıyoruz. Bu galeride kullanılan fotoğraflarım cabası. Ben göle ufak taşlar bırakıyorum. Halkalar büyüyor, mevzu budur.
Bu yazılarımız gelecekte ışık olsun, diyerek sizi ve yol arkadaşım Banu’yu sevgiyle selamlıyorum.
Armağan
Ekim 2018
İletişim:
Sarıkız Kazdağı Etnoğrafya Galerisi, Rıhtım Caddesi No:1 Güre iskelesi – Edremit
Leave a Reply