Kilis‘e giderseniz, Gaziantep’e dönüşünüzü otoban üzerinden yapmayın. Ara yoldan gelin. 24 km mesafede Belenözü köyüne vardığınızda anlayacaksınız nedenini! Kartal yuvası gibi bir yapı göreceksiniz. İşte orası Ravanda Kalesi!
Milyonlarca zeytin ağacının, kırmızı toprak üzerindeki ahengini hayranlıkla izleyerek yol alacaksınız. Hepsi bakımlı ağaçlar. Şansınız varsa pamuk bulutlarla dolu bir gökyüzü olacak. O gökyüzü ki evrenin ne kadar büyük olduğunu, sınırlarına erişmenin mümkün olmadığını, kibarlıkla anlatacak.
Ufaklı büyüklü tepelere çarpan güneş yüzünden bir vadide miyim, yoksa ovada mıyım kafanız karışacak. Sonsuz görünen manzara içinde bu soruyu unutacaksınız, önemini yitirecek. Bir zeytin ağacına sarılacaksınız.
Döneceksiniz etrafınızda. Dünya sizinle dönecek. Kulak kabartacaksınız. Mutlak sessizliği duyacaksınız. O kadar yoğun duyacaksınız ki, sessizlik sizi gücüyle ezecek. Yokluğu ile varlığınızı örtecek. Evrende ufacık olduğunuzu anlayacaksınız.
Ravanda Kalesi
Gözünüz, kartal yuvası binaya takılacak. Tepenin üzerinde Ravanda Kalesi! Akıl almaz güzellikteki coğrafya üzerinde yükselen, taş yapı. Kimler, hangi tarihlerde yaşadı kesin bir bilgi yok. Çünkü, arkeolojik bir kazı henüz gerçekleşmemiş. Tahmin edilen şu ki, bölgede hakim olan devletler tarafından kullanılmış. İslami kaynaklarda “Er-Revandan”, Haçlı kaynaklarında “Ravendel/Ravandal”, Ermeni kaynaklarda ise “Aréventan” olarak geçiyor.
Kaleye çıkmadık ya da çıkamadık demeliyim. Kilis Turizm Müdürü Bülent Öztürk‘ün çabalarıyla yola tabelalar konmuş, broşürler hazırlanmış. Şimdi, eşsiz tabiat, mutlak sessizlik, kartal yuvası gibi Ravanda Kalesi sizi bekliyor. Nasıl giderim diyorsanız, bölgede köklü ve tecrübeli Kantara Turizm ile temasa geçmenizi öneririm.
Biz gittik, gördük. Sıra sizde! Memlekette görülecek ne çok yer var! Ömrümüz sağlıklı olsun, daha çok gezelim, anlatalım, paylaşalım.
Sevgiler,
Armağan
Ekim 2016
Dilber
Mükemmel bir güzellik, şu pandemi bitse de gezebilsek artık.