Arkadaş, ne olacak halim? Ben fotoğraf çekmek için şehirleri dolaşır, günde on saate yakın yürürdüm. Yemekle aram hiç olmazdı. Sadece, biyolojik ihtiyaçtan öğünlerimi atlamamaya çalışırdım. Enerjim düşmesin diye. Şimdi öyle mi ya! Biz @2kadinanadoluda diye yola çıktık Banu ile. Anadolunun yöresel yemeklerini de tadalım, hikayelerini, yapılışını dinleyelim, öğrendiklerimizi anlatalım derken kebaplar, tatlılar, katmerler… Misal daha önce adını da, tadını da bilmediğim Kilis Tava meğer ne lezzetliymiş.
Yukardaki açıklamamdan çok yediğimiz, israf ettiğimiz sakın anlaşılmasın. Aksine, yiyeceğimiz kadar alıyoruz. Masada ucundan bir lokma alınmış, koca tabaklar olmuyor. Çünkü, israfa gerek yok. Hepsi nimet. Hepsi çok işçilik isteyen, geleneksel yemekler. Bereketi bozulsun istemiyoruz.
Kilis’te İzzet Usta’ya gittik. Dört kişiydik. Ben, Banu, Hasibe ve turizm şube müdürü Bülent bey. Bir tepsi ısmarladık. Pişip gelmesi yarım saati buluyor. Kolay bir yemek olduğundan değil, ustanın el maharetinden. Yoksa kıymayı, biberleri zırhta kıymak kolay değil. Bilek ister. Yürek ister.
Kuzu etiyle yapılıyor. Tepsi altına kışın patates, yazın patlıcan dilimleri seriliyor. Aslında siz videoyu izleyin. Yapılışını göreceksiniz. Hızlandırılmış bir çekim yok. 13 yaşından beri Kilis Tava hazırlayan İzzet Usta’nın seri hareketleri sadece.
3 kişilik Kilis Tava tarifi
Canlı kırmızı biber, canlı yeşil biber, az miktarda kuru soğan (çeyrek baş gibi) doğranır. (Canlı demekle taze demeyi kastediyorlar. Kuru değil yani.) Zırhla iyice kıyılır. Tuz, pul biber konur. Genelde acı tercih edilir. Kişi başı 150 gr hesapla kuzu kıyması eklenir. Kısa süre elle yoğurulur. Yine zırh devreye girer. Hamur gibi olana kadar devam eder. Tepsiye “basılmak” üzere hazır hale gelir. Tepsideki patlıcan dilimleri üzerine yayılır. Dilimlere ayrılır. Hem güzel görünür, hem yemesi kolay olur, hem de kesilen yerlerden içine ısı işler lezzetlenir. Üzerine domates, biber, soğan koyulur.
İzzet Usta, 3 kişilik Kilis Tava’yi 6-7 dakikada fırına verilmeğe hazır hale getirdi. İzleyene çok kolay görünebilir. Kıvamından, kıymanın yayılışından, suyla elleri ıslatışından, dilimleyişinden en önemlisi zırhı bir makine gibi kullanışından anlamalısınız ustalığını. Zanaatın zorluğunu!
Aşağı yukarı 8-10 dakika fırında piştikten sonra sofraya geldi Kilis Tava. Yerlisi çatal kullanmıyor. Pideyle kopara kopara yiyorlar. Ben elle yemeği beceremem. Çatala pideyi takıp yağında yüzdürmeyi iyi bilirim. Tadını merak ediyorsunuz! Efsane diye açıklayabilirim. Bu kadar güzel olacağını asla tahmin etmezdim.
Ellerine sağlık İzzet Usta…
Sevgi ve afiyetle,
Armağan
Ekim 2016
Not: Kasap İzzet Usta lokantasında Kilis Tava yemek için 0542 626 33 76 veya 0342 814 16 22
Leave a Reply