KAYA SAFETY

696 653 Armağan Portakal

Yüksekte Güvende Olmak!

Yüksekte çalışırken düşmenin kader olmadığını, sakatlanma ve ölümle sonuçlanan kazaları önlemenin mümkün olduğunu öğrendim ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Aileniz ve yakınlarınız arasında telekomünikasyon şirketleri, yüksek gerilim hatları, yer altı, gökdelen inşaatları, köprü, kule, vinçlerde çalışan, tamirat yapan, cam silen insanlar varsa dikkatle okuyun lütfen.

Benim yükseklik korkum vardır. Kenarlara yaklaşamam. Kolaylıkla tırmanamam, velev ki tırmandım ağlayarak inmişliğim çoktur. Bu özelliklerimin bilincinde olarak denedim. Elbette yalnız değildim. Yüksekte çalışma iş güvenliğinde uzmanlaşmış Kaya Safety’nin teknik koordinatörü Musa Karahan, aktif bir dağcı olmasının yanında  ileri düzey sertifikalara sahip bir eğitmen. Sakin yapısı ile her malzemeyi tek tek anlattı, uygulamaları detaylı olarak gösterdi.

Karabina, şok emicili lanyard, çelik ve ip halat tutucularla donanmış “Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemeri”ni yani kişisel koruyucu donanımı giydim. Bacaklarımda ve göğsümde kilitledim. Bareti taktım. Eğitim simulasyon kulesindeki merdiven üzerine sabitlenmiş çelik halata, düşmeyi önleyen çelik halat tutucu sistemle bağlandım. Demir basamaklardan yukarı tırmanmaya başladım. Benimle aynı hızda ilerleyen ama ani hareketle kendini kilitleyerek düşmeyi önleyen uluslararası standartlarda aletler bunlar. 21 m yukarıdaki platforma çıktığımda ilk olarak bağlantı kancasını, çelik yatay yaşam hattına geçirdim. Bu işlemden sonra, dikey yaşam hattından çıktım. Platform üzerinde yürüdüm. Aşağı inmemi sağlayacak statik iki halatın yanına geldim. Halat dediysem aklınızda sadece kalın ipler canlanmasın. Görüntüsü öyle ama özel üretilmiş teknolojik halattan bahsediyorum. Yatay yaşam hattına bağlı halde iniş hazırlıklarına başladım. Üzerimdeki halat tutucuyu birine, otomatik iniş ekipmanını diğer halata geçirdikten sonra kancaları açarak yatay emniyet bağlantısından çıktım. Sağ elimde ip boşluğunu tutuyordum. Sol elimde, kolunu sıkınca halat üzerinde aşağı hareketimi sağlayan alet vardı. İnişi rahatlıkla kontrol edebiliyor, baskıyı kaldırınca duruyordum. Bu sistem kuvvetli bassanız bile hızı artırmıyor aksine kilitlenerek düşmeyi önlüyor ve askıda kalmanızı sağlıyor. Yerde telsizli gözlemci biri olduğu için havada sallanır şekilde unutulmuyorsunuz. İlk metreler “neredeyim, ne yapıyorum?” diye kendimi sorguladım ama istesem de hızlanmadığımı, gereken bağlantıları yaptığım için güvende olduğumu hissedince rahatladım. Yukarıda yazdıklarımdan astronot gibi giyinmiş, aletlerle elim kolum dolu zannedebilirsiniz. Öyle değil. Görünürde basit ve hafif, özel tasarlanmış ekipmanları vurgulamak için ağır çekim film gibi anlattım. Söz konusu can güvenliği olunca her detayın altını çizmiş oldum.

Yüksekte Çalışma Nedir?

Yüksek, sadece yer üstünü anlatmıyor. Ayaklarınızın altı boş ise yer üstü, yer altı farketmez yüksekte çalışıyorsunuz demektir. Bulunduğunuz yerle zemin arasında seviye farkı vardır ve geriye dönüşü olmayan kazalar yaşayabilirsiniz. Kaya Safety yönetim kurulu başkanı Kemal Kaya’dan öğrendiğim bilgilere göre dünyada en fazla ölümlü iş kazası “yüksekte çalışma” alanlarında gerçekleşiyormuş. Ülkemizde her yıl 1500 ölümlü iş kazasının yarıya yakını yüksekte çalışma nedeniyle yaşanıyormuş.

Yüksekte Çalışma İş Güvenliği Sistemleri

Bu kazaları önlemek için iki basamaktan ne olur demek yerine, güvenli alandayken bağlanmak, işi bitirip tehlikeli alandan güvenli alana geri gelene kadar, düşmeyi önleyecek sisteme bağlı kalmak şart. İşin püf noktası, yerde ya da askıdayken, güvenlik boşluğu bırakmamak, sonraki bağlantıyı yapmadan mevcut sistemden çıkmamak.

Kaya Safety Üç Nesillik İş Yapıyor!

Yüksekte çalışma iş güvenliğine kendini adamış ve bu sistemlerin bileşenlerini üreten firmanın Ar-Ge kası çok gelişmiş. Peşinden gittikleri hayalleri, arkasında durdukları kararları var, çok önemli projeler üzerinde çalışıyorlar. Bu yazıda bahsetmek erken olur fakat bilin ki yüksekte çalışma iş güvenliğini yüksek seviyede önemsiyor ve aynı duyarlılıkla yatırımlar planlıyorlar.

Niye bu konuya odaklandıklarını merak ediyorum. Bir zamanlar ticaretin kalbi Karaköy’de 60’lı yıllarda babalarının üretip sattığı halatla başlar hikayeleri. Gebze organize sanayi bölgesinde fabrikayı çocuklar yönetirken, babaları yılların alışkanlığını değiştirmek istemediği için Karaköy’de esnaflığa devam eder. Bu noktadaki bilgece davranışı farketmiş olduğunuzu düşünüyorum. Kurduğu işi, vakti zamanı gelince çocuklarına devretmeyi becermiş bir olgunluktan bahsediyoruz. O vakitler sadece halat üretip satan baba Sabri Kaya, yurtdışındaki üniversitelerden burs kazanan büyük oğlu Kemal Kaya’ya “Her zaman dünyada bulunursun. Ama biz üç nesillik işler yapıyoruz, kal” der ve bir hikaye anlatır: “Eski zamanda bir ihtiyar, kuraklık çeken köyüne suyu getirmek için koca dağa kazma kürek girişmiş. Köylüler küçümsemeyle karışık ‘Ne yapıyorsun?’ diye seslenmişler. İhtiyar ‘Ben başladım, oğlum bitirecek, torunum suyu köye getirecek.’ diye yanıtlamış.”

Evlatlar olarak şimdi dağı deliyorlar. Yüksekte çalışan insanların düşmesini engelleyici techizatlar ve sistemler tasarlamak ve üretmeğe odaklanmışlar. 6 m2 dükkanla başlayan iş hayatları, “yaşam güvenliği” konseptine evrilmiş. Ürettikleri halatların bir kısmı safety diye tabir edilen itfaiye, kurtarma ve can güvenliği sınıfında yer aldığı için ihalelere katılmışlar. 1990’lı yıllarda açılan bir ihalede dağcılık halatı özelliklerinin itfaiye halatı için yazılmış olması onları harekete geçirmiş. New York ve Paris itfaiye departmanlarına bizzat gidip araştırma yapmışlar. İstanbul itfaiyesi nasıl bir halat kullanmalı diye kafa yormuşlar. Çakmakla kolayca tutuşan halat yerine yanmaya karşı dirençli halatların gelişmesi ve ihale şartnamelerinin revize edilmesine neden olacak önemli adımlar atmışlar. 1998 yılında dünyada nadir firmanın üretebildiği, özellikle can ve mal güvenliğinde, savunma sanayinde kullanılan, yaşam güvenliği konseptini ilgilendiren, teknik ve teknolojik halatlar üretme kararı almışlar. Bugün ve daima en iyi makina parkuru ve en ileri hammaddelerle, güncel standartları baz alarak tasarım ve üretim yapacaklarını söylüyorlar.

Simülasyon Merkezi

Sektörde çalışanları bilinçlendirmek için eğitim simülasyon merkezi var. Uzmanlar, uygulamalı ve sertifikalı eğitimler veriyor. Kendilerini sizin yüksek güvenliğinize adamış, aklını ve tüm ciddiyetini buna vermiş Kaya Safety gibi şirketler ülkemizin medar-ı iftiharı. Yüksekte çalışırken kişisel koruyucu donanım ile gerçekten hayatınızı kazanacağınızı, ardınızda endişeli gözler yerine, sistemin gereği telsizli gözlemciler bırakmayı mutlaka düşünün! Hayatı kazanmak budur!

İnsan düşmeye başlayınca hiç bir kuvvet tutamaz zannederdim, yanılmışım. Bu kuvvetin Kaya Safety olduğunu şimdi biliyorum.

Yüksekte güvenli günlere…

Armağan Portakal

04.2015

Not: Yüksekte Çalışma İş Güvenliği Techizat ve Sistemleri için:

www.kayasafety.com

www.kayagrubu.com.tr

Tel: +90 262 677 19 19

info@kayagrubu.com.tr

Leave a Reply

Your email address will not be published.