İş kazalarını önlemeye var mısın Türkiye? İş güvenliği ve sağlığı açısından önemsediğim bu konuda, ikinci yazımı paylaşıyorum.
Yüksekte çalışma simülatöründe üzerimde gerekli ekipmanlarla kuleye tırmanıp, iple nasıl indiğimi “Yüksekte Güvende Olmak” başlığıyla kaleme almıştım. Aslında o deneyim, yelpazenin sadece bir parçasıymış. Asıl büyük çerçeve, iş sağlığı ve güvenliği danışmanlığı ve eğitimlerinden oluşuyormuş.
İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlığı
Danışmanlık denetim, kontrol, gözetim hizmetini kapsıyor. Detaylandırırsam tüm projenin iş sağlığı ve güvenliği yönetimi, stratejik yönetim danışmanlığı, acil durum hazırlığı, koruyucu hekimlik, çalışanın işe uyumluğunu ölçme gibi medikal hizmetler…
Teknik bir konu ama kolay anlaşılmayı sağlayacak şekilde özetlemeye çalışacağım. Mesela, rüzgar santralları, barajlar, tüneller, rafineriler, telekomünikasyon firmaları, inşaat firmaları iş sağlığı ve güvenliği gözetimini sürdürmek için destek ister. Danışmanlık firmaları bir ya da daha fazla sayıda uzmanını görevlendirir, eğitir. Vinç kaldırma, yüksekte çalışma, iskele gibi çalışmaları kontrol etmesi sağlanır. Burada döngü şöyledir: uzman işi, danışmanlık firması hem uzmanını hem işi denetler. Sistem denetimleri, projeye ya da sahaya özgü olabildiği gibi A’dan Z’ye tüm iş sağlığı ve güvenlik denetimleri de olabilir.
İş sağlığı ve güvenliği sisteminin faydaları nedir?
Bireysel olarak en önemlisi CAN sağlığı. Çalışırken güvende olduğunu bilmek. Buna ilave daha güvenli çalışma ortamı ve çalışanın huzuru ile artan iş verimliliği, azalan kazalar ve düşen maliyetleri ekleyebiliriz.
Eğitim (Training)
Peki iş sağlığı ve güvenliği sadece denetim ve gözetimden mi oluşur? Elbette hayır. Hem çalışanın becerilerini geliştirmek, hem de uzmanlık seviyelerini artırmak için genele açık veya kuruma özel eğitimler var. İç kaynaklı kurslar arasında; yüksekte çalışma, kurtarma, risk değerlendirme, tünelde iş güvenliği, iskele denetimi, kapalı kısıtlı alanlar, vinçle kaldırma işleri, genel iş güvenliği, sigarayı bırakma destek programı, ilk yardım, elektrik güvenliği, yangın güvenliği, acil durum, güvenli sürüş gibi eğitimler yer alıyor.
Diğer yandan dünyada önemli sivil toplum örgütlerinin eğitim programları Türkiye’de onayladıkları belli firmalar tarafından verilebiliyor. İngiltere merkezli IOSH (Institution of Occupational Safety&Health) sağlık yönetimi, iple erişim teknisyenleri birliği IRATA’nın yüksekte çalışma eğitimi ve ABD merkezli asırlık geçmişe sahip NSC (National Safety Council) eğitimlerinin Türkiye’de Kaya Training tarafından verilmesi buna örnektir.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geleceği
Bizi nasıl bir gelecek bekliyor? İş kazalarının azaldığını görecek miyiz? Bu sorunun yanıtını Kaya Consulting yöneticisi Özgür Cengiz çok anlaşılır şekilde özetledi, aynen aktarmak istiyorum: “Bugün karar alırsınız. Milli eğitim sistemi başta olmak üzere ilkokul yaşındaki çocukların ders programlarına yaşam güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği derslerini koyarsınız. Öğretmenleri eğitirsiniz. Küçük yaştan itibaren bu eğitime başlarsınız. Ev kazaları, trafik kazaları, iş kazaları birbiriyle etkileşir. Bilinç gelişmeye başlar. Eğitimle böyle başlarsanız meslek lisesine giden genç eline çekici aldığında konuya daha farklı yaklaşır.”
Tekrar sormak istiyorum, iş kazalarını önlemeye var mısın Türkiye?
Güvenli çalışma ortamlarının artması dileklerimle,
Armağan Portakal
Not: İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri için:
Leave a Reply