Bahçeden pazı topladım geçen gün. İyice yıkamak lazım. Yanılıyor muyum?
Marketten yıkanmışını mı alacaksınız? Onlar su kullanmıyor mu kocaman fabrikalarında?
Deterjan markalarına göre 30’C’de, ön yıkamasız bütün lekeler çıkıyor. Ama gömlekte yaka kiri solmuş ama duruyor. Eşofmanımda köpeğin pati izi hala var.
Balık pişirdiniz evde ve yediniz, bulaşıklarını sudan geçirmeden makinaya koyun bakalım neler oluyor? Deterjan markaları çok bilmiş atıyor, sudan geçirmeden sıyırmak yetermiş. Yapın bakalım, makinenin kapağını açınca o çirkin koku bardaklara sinmiş mi, sinmemiş mi?
Yumurta çırpmışsınız! Fırçayla sıyırıp makineye koysanıza! Böyle buyuruyorlar!
Korona virüs için Dünya Sağlık Örgütü, virüsten korunmak için el yıkama önerisi verdi. Instagramda videolar peşkeşe geldi. Eller mis gibi yıkanıyor ama çeşmeler sonuna kadar açık!
Bugün Dünya Su Günü!
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ilanıyla 1993 yılından beri her 22 Mart “Dünya Su Günü” olarak kutlanıyor, anılıyor, dikkat çekiliyor. Dünyamızda büyüyen “Temiz Su” sorununa dikkat çekmek ve içilebilir su kaynaklarını korumak, çoğaltmak amacıyla somut adımlar atılmasını sağlamak ya da teşvik etmek için bir günü adamak anlamında oluşturmuşlar. Zorlama bir cümle olduğunun farkındayım. Bu ifadenin ana fikrini Vikipedi’den aldım, kendi anladığım gibi basitleştirerek yazmaya çalıştım.
Su Döngüsü
Yine Vikipedi’den yararlanarak anlatayım. Evrenin temel yasaları gibidir bu döngü. BAşlangıcı ve sonu yoktur. Yeryüzündeki su kaynaklarının artmaz veya eksilmezliğini ifade eder.
Temel olarak suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turudur.
Yeryüzündeki su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller ve yeraltı suları oluşturur. Dünya’daki su hareket eder, biçim değiştirir, bitkiler ve hayvanlar tarafından kullanılır, fakat gerçekte asla yok olmaz.
Neden temiz su üretemiyoruz?
İnsanlık tabiatı taklit ederek gelişmesini, icatlarını, teknolojisini geliştirebiliyor da! Temiz su konusunda neden akan değil plastik şişelerle taşınan bir suya mahkumuz. Tabiat denizlerden buharlaşmayla içilebilir tatlı suyu oluştururken, bizim teknolojimiz nasıl bunu kopyalamaya yetersiz kalır? Yoksa isteksiz mi demeliyim? Dünyanın yarısından fazlası deniz ve okyanus iken, doğa bunu gayet güzel yaparken, biz neden temiz içme suyunu elde edemiyoruz. Dağları aşıp, denizlerin altına tüpler döşeyip doğal gazı ülkeler arası akışkan yapmayı bilen İNSANLIK, iş suya gelince neden plastik şişelerde hapsoluyor. Evrene çıkıp gezegen gezegen dolaşan, uydularıyla uzayda fink atan teknoloji nasıl olur da denizlerden su arıtmaz. Yapamaz mı, bunu yapmayı istemez mi? Soralım kendimize!
Yıllar evvel (2006) Malta adasına gitmiştim. Akdeniz’in ortasında minnacık bir ada. Haritada görünmüyor bile. Suyunu denizleri arıtarak kullanıyor, musluklardan sicim gibi akıyordu. Hala öyle midir bilmiyorum ama insanlar saçları yağlanınca yıkıyordu. Bu ayıp değildi. Yerli halk dışında yerleşmiş İngiliz çoktu. Onlar da anavatanları İngiltere’ye gittiklerinde insanların küveti doldurarak keyif yapmalarını bir türlü anlamlandıramıyordu. Çünkü su değerliydi, azdı, kıymetliydi.
Çiftlikte artezyen kuyumuz var. 180 m derinlikten bulduk suyu. Şimdilik gürül gürül kaliteli suyumuz zeytin ağaçlarımıza hayat kaynağı. Gerçekten öyle. Su yoksa hayat yok. Geçen sene kuyusu 60-70 metre olan çiftçiler susuz kaldı. Suları kurudu. O derinlikte akan yer altı suyu damarı kurudu. Acaba neden? Aklınıza türlü fikirler geliyor mu?
Bloguma altı aydır yazı eklememişim. Korona günleri beni yazmaya itti anlaşılan. Dünya Su Günü de vesile oldu.
Su tasarrufu çok önemli. Hem vatandaş olarak hem devletlerin politikaları, büyük firmaların tüketimleri, arıtma protokolleri de. Bana sorarsanız, en çok da büyük firmalar ve devletlerin politikaları etkili. Bize korku salan o tüzel kişilikler, hangi yeraltı suyunu nasıl sömürüyor, atık suyunu ne yapıyor anlatıversin. Devletler eğitim sistemlerine ciddi ciddi çevre, ekoloji konularını etkili ve içi dolu şekilde koysun.
Göstermelik değil! Yoksa hakkımız olan suyu plastik şişelerde almaya mecbur değiliz. Tabiat bunu çok iyi yapıyor. Taklitçi insanlık bunu da yapabilir. İsterse!
Sevgiyle kalın, su gibi devletli olun…
Armağan
22 Mart 2019
Kaynaklar:
tr.wikipedia.org/wiki/Dünya_Su_Günü
Gökhan
Sayın Mansur Yavaş, coronavirus günlerinde el yıkama konusunda muslukların gereksiz açılmamasını,baraj seviyelerimizin son on yılın düşük seviyelerinde olduğunu belirtti.Sizin de değindiğiniz gibi bu konuda hassasiyet göstermemiz geleceğimiz için önemli.Gelecek nesillere temiz su bırakma ümidiyle…