Denizli Merkezinde Gezelim!

1024 768 Armağan Portakal

Gezimizin son gününü merkeze ayırdık. Son durak da Çamlık oldu. Antik kentleri sevdiğim kadar parklara da bayılırım. Burası da şehrin kalbinde, büyük çamlarla göğe yükselmiş, kocaman, yemyeşil, tertemiz, sessiz, nefis bir yer. Size tavsiyem, Denizli’yi civardan dolaşmaya başlayın ve bizim gibi merkezin de merkezinde Çamlık’ta noktalayın. Hafızanızda engin bir park kalsın Denizli’ye dair.

Çamlık

Gitmesek de olur diyordum. Gitmeden anlamazsın dediler. Öyleymiş. Ağzım bir karış açık dolaştım. Şehirciliğin, betonlaşma!!! sanıldığı devrimizde, kentin göbeğinde bu kadar güzel parklara rastlamak insanın içini huzurla kaplıyor. Ve ardından ürkme duygusu sarıyor. Ya imara açarlarsa! Zihnimden kötü düşünceleri kovarak yürüyorum, yüksek çamların arasında. Biz İki Kadın Anadoluda olarak huzur içinde, yorgunluk atıyoruz.

Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi

1931 yılında Denizli’ye gelen Atatürk bu konakta kalır. O zarif bina şimdi müze. İkinci katta Atatürk’ün çalışma ve yatak odasını görebilirsiniz. Kahve fincanı, masası, dolabı, yatağı… Her zamanki gibi sade, net, zarif. Şatafattan uzak… Diğer odalar ve zemin katta yerel dokuya ait eserler var.

Çarşı

Zanaatkarların olduğu, eski çarşısına gidin mutlaka. Bakırcılık, Gaziantep kadar değil ama önemli markaların tedarikçisi olan üreticilere rastlayabilirsiniz. Geleneksel usulde, demiri döverek “tahra” yapanları izleyebilirsiniz. Tahra, nedir diye merak ediyorsunuz! Tırpana benzer, daha çok odun gibi dalları kesmekte kullanılan bir alet…

Denizli Konağı

Yeşil boyalı, çatılı, yağmur saçakları olan nefis bir ev. Köşkün ufağı. Bahçeli. Sini içinde servis edilen keşkekten yedik. Gerçekten çok lezizdi yemekler. Kesinlikle tavsiye ederim.

Hacı Şerif Şekerlemecisi

Bayramyeri bölgesinde, kuşaklardır işletilen bir müessese. Özellikle bu kelimeyi seçtim. Köklü olduğunu vurguluyor.  1938’de kurulmuş. Çocuklar, torunlar el birliği çalışıyorlar. Dondurmalı helvası bir klasik anladığım kadarıyla. Peki ya diğerleri? İkramları! Instagram hesabımızı hemen takibe alarak, resmimizi bastıkları çikolata hediye etmeleri! Bunlar, yüreklere dokunan hareketler. Bir markaya kan veren, can veren, unutulmaz kılan jestler.

 

Bağbaşı Mesire Yeri

Bağbaşı bölgesinde, belediyeye ait teleferik binasına girin. Bilet alın ve gelen teleferik kabinine atlayın. Hafif sallanabilirsiniz, korkmayın. Yavaş yavaş, süzüle süzüle Bağbaşı Yaylası’na çıkın. Denizli manzarası, ormanlar. Şanslıydık hava açıktı. Pırıl pırıl bir hatıra kaldı. Teleferikten inince minibüslere binin, biraz daha yukarı çıkın. Geldiğiniz yer Bağbaşı Mesire Yeri’dir. Konaklamak için ahşap bungalovlar, dinlenme alanları… Taş binaya ilerleyin. Restorana girmiş olacaksınız. Burnunuza Denizli Tandırı kokusu geldi mi? Klasiktir, seviyorsanız mutlaka sipariş edin. Benim gibi etle arası olmayan biriyseniz hiç olmazsa kıymalı pide isteyin. Çok güzeldi.

Garson Şükrü

Eskiden garsonmuş. Sonra kendine mekan açmış. Sadece erkekler gidermiş. Gel zaman git zaman pazar günleri eşleriyle gelir olmuşlar. Derken, bugün tıka basa dolu ve her gün aileye açık bir restoran olmuş. Mezeleri özellikle ciğeri meşhur. Garson Şükrü (http://www.garsonsukru.com/tr/default.aspx) kapıda karşılıyor, masada ziyaret ediyor, kapıda uğurluyor her müşterisini. İşler iyi, bir tane daha açalım mı tamahına kapılmamış. Başında durmazsam olmaz diyenlerden. Bizi Denizlili dostlarımız akşam orada ağırladı. Kalabalık nedeniyle birazcık gürültü var ama o kadar kusur kadı kızında da olur. Kesin tavsiye ederim.

Nerede Kalınır?

İki güzel otel önereceğim, notlarınızda olsun. İlki Casa Bianca Hotel (www.casabiancahotel.com.tr). Keten çarşaf takımlı, tertemiz, yalın, modern, yeni bir otel. Diğeri Şiir Otel (www.siirbutikotel.com) Şehrin ana caddesi üzerinde, her odası, her duvarı, her masası şiirle dolu, şairlerin büstleriyle dolu şahane bir yer. İkisi de aklınızda olsun muhakkak! (Şiir Butik Otel’i Banu’dan okuyabilirsiniz: banunundunyasi.com/denizli-siir-otel/)

Üretken Kadınlar

İki üretken kadını anmadan bu yazımı bitirebilir miyim? Shikka (www.shikka.net) yaz kıyafetleri markasının kurucusu Mukaddes Başkaya ve seramik sanatçısı Sibel Akçil (www.instagram.com/sibelakcil/). Yolunuz aydınlık, açık olsun arkadaşlarım… Yol arkadaşım Banu Tozluyurt, senin de…

Bizi üretmek kuvvetlendiriyor. Elimize sağlık, hepimizin.

Sevgiyle ve hürmetle,

Armağan

Kasım 2017

Bu gezimizi Gesifed (Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu instagram.com/gesifed20) ev sahipliğinde ve Ali Karcı (instagram.com/ohmyguideturkey) profesyonel rehberliğinde gerçekleştirdik.

(*) Diğer Denizli yazılarımız için aşağıdaki linki tıklayınız:

ikikadinanadoluda.com/kentler/denizli

Videolar:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.