Şanlıurfa, hem insanlık tarihinin ilk, hem de ülkemizin kurtuluşunun zafer izlerini taşıyor. Bir yolculuk kendisi, bir yol. Ne kadar eskiden geliyor henüz bilmiyoruz. Kazılar devam ettikçe zaman tünelinde yolculuğumuz devam edecek. Sadece biz değil üstelik, dünya ve belki tüm evren…
Biz 2 Kadın Anadoluda olarak Urfa’ya tekrar gitmenin mutluluğuna, turizmci Rahime Yaşar ve rehber Mehmet Çelen’den öğrendiğimiz konsepti de ekledik: “Kuruluş’tan Kurtuluş’a Şanlıurfa”
Karahantepe, Göbeklitepe insanlık adına kuruluşu simgelerken, Kurtuluş Müzesi de tam adı gibi zaferimizi simgeliyor. Ve biz o müzeye gittik elbette!
Kahraman ONİKİLER!
Çok büyük bir konak burası. Şehre tepeden bakan, hakim bir noktada, stratejik konumda. Bu yüzden işgal sırasında Fransız ordusu burasını ele geçirmiş ve karargah olarak kullanmış.
Türkler, işgal altında bekler mi? Erzurum kongresi yapılmıştır ve halka direniş için mücadele etme izni çıkmıştır. Şanlıurfa’da bu amaçla “ONİKİLER” toplanır. Normal bir görüntü vermesi ve düşmanın dikkatini çekmemesi için Sıra Gecesi gibi bir araya gelirler. Kuran-ı Kerim ve silahlar eşliğinde and içerler mücadele için. Sonrası malum, büyük zafer!
ONİKİLER’i tanımak için internetten alıntı bilgiyi aşağıya kopyalıyorum:
Onikiler öncülüğünde Fransızlara karşı 9 Şubat’ta başlayıp 11 Nisan’a kadar yöre halkının verdiği kurtuluş mücadelesi yaşandı. Kimdi peki bu onikiler?
Onikiler olarak bilinen 12 kişi 4 Eylül’ü 5 Eylül’e bağlayan gece Güllüzade Osman Efendi’nin evinde ve Jandarma kumandanı Ali Rıza Bey başkanlığında toplanarak Cemiyet’in varlığını Mustafa Kemal’e bildirme kararı alırlar. Ali Rıza Bey’e yeminle bağlı olan oniki kişi şunlardı:
-Eski İdare Meclisi azasından Belediye Reisi Hacıkâmilzade Hacı Mustafa Efendi,
-Barutçuzade Hacı İmam Efendi,
-Eşraftan tüccar Hacıkâmilzade Hacı Mustafa Reşit Efendi,
-Mollazade Mahmut Efendi,
-5. Polis komiserliğinden müstafi Arabi kâtibizade Şakir Efendi,
-Güllüzade Osman Efendi,
-Esnaftan Şellizade Ali Ağa,
-Tüccardan Nebozade Hacı İmam Efendi,
-Eşraftan Hacı Bedirağazade Halil Ağa,
-Jandarma tabur mülhakı İzmirli Adil Hulusi Efendi,
-Takım kumandanlarından mülazımıevvel Hüseyin Pertev Efendi,
-Jandarma Çavuşu Sofizade Hacı Mustafa Çavuş.
Bu 12 kişi öncülüğünde yaşanan mücadele Urfa’ya “Şanlı” unvanını kazandırdı. 11 Nisan’da kent düşman işgalinden kurtuldu. (Kaynak: ajansurfa.com/haber/9139500/urfada-sanli-bir-kurtulus-mucadelesi-kim-bu-onikiler )
Mahmut Nedim Efendi konağı bağışlar
Tarihe tanıklık etmiş bu konak, sahibi Mahmut Nedim Efendi tarafından bağışlanır. Kurtuluş müzesi yapılır. Salon kısmında duvarlarda resimler, camekanlarda mühimmatlar ve dev kadro ONİKİLER’in canlandırmalarını görebilirsiniz.
Binanın kendisinde ve avlu duvarlarında mücadele zamanından beri duran mermi delikleri var.
Kurtuluş Müzesi, kocaman yürekleri, cesur bir tarihi barındırıyor içinde. Hem mütevazı hem de görkemli şekilde…
Hafta içi her gün açık. Ziyaret ücretsiz.
14 Aralık 2022
(Gezimiz 30 Kasım/3 Aralık 2022)
Leave a Reply