Olgunlaşma Enstitüsü Eğitimleri Halka Açık

949 1024 Armağan Portakal

Türkiye’nin 18 farklı şehrinde var. Milli eğitim bakanlığına bağlı bir eğitim kurumu. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını yaşatmak, modernize etmek ve gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor. Öncelikli amaç, bulundukları bölgenin kültürünü ortaya çıkarmak. Bunca özel işi yapan kurumun adı “Olgunlaşma Enstitüsü” üstelik eğitimleri halka açık. İki Kadın Anadoluda olarak bizi kapıda karşılayan Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Meral Altınkaya‘dan öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum.

Meğerse…

Bir ekol olan olgunlaşmanın kapısından girebilmiştim. Ulaşılmaz, yaklaşılmaz gibi gördüğüm “Olgunlaşma”nın içindeydim. Uzaktan hayran olup, yakınlaşmaya cesaret edemediğim enstitünün, paha biçilmez el sanatları ve eserlerini bizzat görmüş oldum. “Ulaşılmaz” sanarak meğer ne çok yanılmışım. Meğerse eğitimler ücretsiz, gezmek ücretsiz, meslek sahibi olmak ücretsizmiş.

Ne Zaman Kuruldu?

Türkiye’de, ilki 1945 yılında İstanbul Beyoğlu’nda Refia Övüç ismiyle kurulur. Dördüncüsü ise 1972 yılında Adana’da açılır. Aktif 1200, günlük 600-700 öğrencisinin girip çıktığı, çok katlı bir binada hizmet veriyorlar. Diğerlerinden farkı en büyük müze ve sergi salonuna sahip olması. İlk kez Türkçe Hilye-i Şerif de burada yapılmış.

 Türkçe Hilye-i Şerif

Meslek Edindirme Programları

Adana Olgunlaşma’nın iki farklı programı var. Bunlardan iki yıllık programlara 16 yaşını doldurmuş, ilkokul mezunu herkes katılabiliyor. Mezun olduklarında “iş yeri açma belgesi” alarak, meslek sahibi oluyorlar. Nakış, giyim üretim teknikleri, grafik, fotoğraf, yiyecek-içecek hizmetleri, kuaförlük, cilt bakımı gibi eğitimler.

Hobi Kursları

Eğitim programlarının diğeri de hobi kursları. İçeriğine göre ders sıklığı belirlenmiş kurslara, boş vakitlerini değerlendirmek, el becerisi kazanmak, kendini geliştirmek isteyen herkes katılabiliyor.

Eğitim Ücretsiz!

Eğitimler ve kursların tamamı ücretsiz. Milli eğitim bakanlığına bağlı eğitim kurumu oldukları için halk eğitimi hizmeti gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca enstitünün döner sermayesi var. Ürettikleri eserler satıldığında, öğrenciler belli oranda gelir elde ediyor.

Araştırma – Tasarım – Üretim

Olgunlaşma Enstitüleri araştırma ve tasarım odaklı çalışmalar yapıyor. Her yıl bir tema belirliyor ve o konuya odaklanarak eserler üretiyorlar. Geçtiğimiz yıl Kanuni Sultan Süleyman’ın 450. ölüm yıldönümü nedeniyle “Seyr-ü Sefer 46 Koleksiyonu” hazırlamışlar. 46 yıl padişah olan Kanuni’ye ithafen yapılan bu koleksiyonun lansmanı henüz yapılmamış. 2017 yılında Türkiye tanıtımı için Avrupa şehirlerine gitmeyi planlıyorlar. Bu yılın konusu “Çukurova Endemik Çiçekleri“. Gelecek sene hangi konuyu işleyecekler diye sorarsanız, biz de öğrenemedik, çünkü sürpriz!

Ayrıca, her enstitünün bir uzmanlık alanı var. İğne oyası ve rölyef çalışmaları Adana Olgunlaşma’nın ihtisas alanı olarak belirlenmiş.

Koleksiyon Eserlerini Kim Üretiyor?

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müzesi’ni gezerek bu harika el işlerini, el sanatlarını yakından görebilirsiniz. Müdiresi Meral Hanımı (Altınkaya) dinleyince çok değerli, özen ve tecrübe isteyen bu eserleri kim üretiyor merak ediyorum. Sadece kursları ya da eğitimi bitirmek yeterli midir diye soruyorum. Meral hanım yanıtlıyor “Kurum öğretmenlerimiz, usta öğreticilerimiz, öğrencilerimiz hep birlikte yapıyoruz. Çok kalabalık bir ekibiz. Öğrencilerimiz de çok yetenekli. Çoğunlukla işi bilen ve bunu belgelendirmek isteyen kişiler katılım sağlıyor.

Bu ince işleri üreten öğrencilerin yaş ortalaması genç değil. Orta yaş üzeri. Bir ilmeğin hakkını veren, emeğin değerini bilen insanlar.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nü candan, gönülden, samimiyetle anlatan zarif müdiresi Meral Altınkaya ağzınıza, emeğinize, elinize, yüreğinize sağlık.

İki Kadın Anadoluda olarak Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nü ziyaret etmeden dönmek olmazdı. Bize böyle bir program yaptığı için ATAK Yöneticisi İlhamı Günsel’e teşekkürler.

Bir ekol, bir tarz, bir kültür mirası, emek, sanat demek olan Olgunlaşma Enstitüsü’nün kapıları herkese açık. Bilginiz olsun!

Sevgi ve saygıyla,

Armağan

Aralık 2016

Adana Olgunlaşma Enstitüsü

Cumhuriyet Cad. Çınarlı Mah. No:65 Seyhan – Adana, 0 322 453 43 11

Faydalı linkler:

www.ikikadinanadoluda.com

www.adanasizibekliyor.com

goadana.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.