Aklıma gelmezdi! Anadolu’nun hala geleneksel olarak üretilen lezzetlerini, şehrin göbeğinde yiyeceğimi düşünmezdim. Konsepti “Yaratıcı Kültür Kampüsü” olan Bomontiada içinde bir mekandaydık. İstanbul’un merkezinde Anadolu lezzetlerini afiyetle yedik. Büyük dikdörtgen masa üzerinde eşsiz lezzetler, etrafında değerli sohbetlerle…
Fatih ile İstanbul’da geçirdiğimiz ender pazarlardan biriydi. Delimonti’ye gittik. İçerde fırının olduğu salonda büyük bir masa. Üzeri Anadolunun has lezzetleriyle dolu. Etrafı ülkemizin değerli isimleriyle çevrili. Anadolu Halk Mutfakları Derneği başkanı Adnan Şahin, Kiva lezzet şefi Deniz Şahin, Sanatçı Şener Şen, sinema yönetmeni Yavuz Turgul, Günaydın Et sahibi Cüneyt Asan, Dolce pastane sahibi Nilgün Ertuğ, Çalar Saat Haftasonu Murat Güloğlu ve kocam Fox Ana Haber Fatih Portakal hemen hatırlayacağınız özel isimlerden… Sadece kahvaltı değil, güzel bir sohbet, lezzetli ve hakiki yiyecekler, anılar, hikayeler…
Hardaliye
Kırklareli bölgesinin üzümü ile hardal tohumu karışımından elde edilen güzel bir içecek. Kahve ile ikram ettiler. Adnan Şahin açıkladı “Alkolsüz bir içecek. Atatürk, milli içeceğimiz olsun istemiş.” Bildiğimiz kaynaklara göre en az 300 yıllık bir lezzet. Ne hikmettir ne adını biliyoruz, ne tadını…
Anadolu Yemekleri
Sofrada ne olduğunu soracak olursanız. Tek kelime ile cevaplarım: “HAKİKAT” Geleneksel yöntemle, el değerek üretilmiş, binlerce yılın özü, halis tadları. Gerçek süt kaymağı, bal, sucuk, pastırma, hamur işleri derken anadoluyla buluştuk. Ben @2kadinanadoluda projemiz için ertesi gün yola çıkacaktım. Adnan beye sordum, öneriler verdi. Anadoluyu dolaşıyor, kitaplar yazıyor. Mutfak kültürümüz için yazılı arşiv bırakıyor. Sokak aralarını geziyor. Arıyor buluyor. Biz de aynı fikirle hareket ediyoruz. Popülerle değil gerçek yerelle ilgileniyoruz. Bir yola çıktık, bakalım nerelere uzanacağız.
14bin yıllık bir coğrafyanın zenginliğinden bahsediyoruz Anadolu derken. Gastronomik olarak da. Milletler, uluslar üstü diyebilirim. Bereketli hilal denen Mezopotamyayı, farklı kültürleriyle harmanlanmış bir bütün olarak düşünmek lazım. Adnan Şahin, yörelere farklı mevsimler farklı zamanlarda da gitmek gerektiğini söylüyor. Mesela Antakya’da şimdi peynirin salamura edildiği dönem, Maraş’ta tam paça zamanı. Sevenler bir kenara not alsın.
Gaziantep Mutfağı Unesco Listesinde
Hayran olduğum kentlerin başında gelen Gaziantep ile ilgili epey yazı yazmış, video çekmiştim. Fırsatı bulunca etin üstadlarından Cüneyt Asan’a da sordum. Gaziantep mutfağının Unesco listesine girdiğini söyledi. Ona göre Gaziantep, ülkemize rol model şehir olması gereken, üreten, kendine yeten önemli bir kent. Katılıyorum.
Gelelim mekana. Yeni açılmış Bomontiada. Eski binalardan sosyal bir mekan çıkarmışlar ortaya. Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nda düşünmeye, yaratmaya ve eğlenmeye ev sahipliği yapıyorlar. Babylon, Kiva, Monochrome orada.
Sevgiyle,
Armağan
23 Ekim 2016
İletişim bilgisi:
Bomonti Ada, Tarihi Bomonti Bira Fabrikası Birahane Sokak no: 1 Şişli – İstanbul
Leave a Reply