Biz iki kadın öyle bir arabaya kurulduk ki! İçi bizi, dışı sizi yakar!
Pembe renkli, antep fıstığı kabuğu ile kaplanmış araba içinde, caddelerden geçtik, kavşaklardan döndük. Trafik ışıklarında bekledik. Herkes bize baktı. El salladı. Güldü. Biz de karşılık verdik neşeyle. Gaziantep Botanik Bahçesi kapısından girince indik. Sanatçı Nilay Gündüz (Nilayen.com)’e heyecanla sormaya başladık. O da Fısfıs otomobili aynı heyecanla anlattı.
FIS FIS
1974 model yaygın söylenişi ile bir Vosvos araba bu! Hatları pembe. Her yeri antep fıstığı kabuğu ile kaplı. Gelişi güzel değil, özenilmiş, çalışılmış, tasarlanmış. Fabrikaların hurdası kabuklar, burada hayat bulmuş. Daha doğrusu Nilay hanım, hurda kabuklara yeniden hayat vermiş. “Gaziantep’in İncisi” adını verdiği fıstık kabuklarıyla 2007 yılından beri çalışmalar yapıyor. Hem sağlam, hem estetik olarak nitelendirdiği kabuklardan hediyelik eşya ve mozaik yaparak başlamış.
İlerleyen zamanda, Vosvos’un yarım fıstığı anımsatan görüntüsü ilham verir. Gaziantep’e özgü bir eser ortaya çıkarmak ister. Ayıntap Baklava firması projeyi destekler. Gaziantep’in eski adının Ayıntap olması projeye anlam katar. Diğer yandan pembe, firmanın kurumsal rengi olması yanında, taze fıstığın kabuğunu çağrıştırır. Pek çok yönüyle duygusal değerlerle örülü, sağlam bir proje ortaya çıkar. Gaziantepliler de adını koyar “FISFIS”
İki yıl önce tamamlanan otomobil, sokaklara çıkmadan önce Nilay hanım tarafından bir kaç sene ar-ge çalışmaları yapılmış. Diziliş yönünden, tutkalına, tasarımından, dış hava şartlarına dayanıklılığına kadar ardında çok emek ve tecrübe barındıran bu çalışma için hem Nilayen‘i hem de Ayıntap Baklava‘larını kutlamak gerek. Hurdayı ölümsüzleştiren bir sanatçı ile sanata değer veren bir firma oldukları için.
Ekoloji Dersliği
Fısfıs ile botanik bahçesine girdik demiştim. Nasıl güzel bir yer. Çocuklar için “Ekoloji Dersliği” var. Ekip, biçmeyi, toprağa yakın olmayı öğreniyorlar. Bahçenin duvarına asılmış, kutu kutu bilmeceler arasından bir tanesi size gelsin:
Tane tane meyvelerim.
Sabahları kahvaltıda,
Akşamları yemekte yenirim.
Boşuna su dökme!
Ben çıkarım hep üste!
Bilmecenin cevabı mı? Videoyu izle lütfen!
Dülük Baba Ormanı
Çevre, bahçe derken Gaziantep Dülük Baba Ormanı’nı anlatmazsam yazık olur. Harika bir yer. Tertemiz. Bakımlı. Yemyeşil. Huzurlu. Güvenli. Sanki el değmemiş gibi. Sanki, haftasonları binlerce kişi mangal yapmıyor gibi. Nasıl güzel bir yer olduğunu tarif edemiyorum. Yurt içinde ve yurt dışında çok yer dolaştım. Gerçekten söylüyorum böylesini görmedim. Sadece mekan değil, elle tutulmayan hissedilen bir güzellik var orada!
Toprağa, çevreye, fıstığına, kabuğuna, bereketine saygıyla…
Armağan
Ekim 2016
Rehberimiz Hasibe Sözmen (Kantara Turizm) teşekkürler, ne güzel yerler keşfetmemizi sağlıyorsun!
Kendiniz ya da projeni için tasarım isterseniz Nilayan iletişim bilgisi 0 533 737 56 68 ve nilayen.com. Aklınızda olsun.
Ayşe Yağmur Başaran
Araba çok estetik olmuş 🙂 🙂